Je weet wat je woonwensen zijn en wat je kan betalen. Misschien ben je al om je heen aan het kijken naar een nieuwbouwplan, anders is het verstandig om bij de lokale makelaar te informeren naar huidige en/of toekomstige bouwplannen. Hoe vind jij jouw nieuwbouwhuis?
Hieronder neem ik je mee van zoektocht naar financiering!
De zoektocht naar jouw nieuwbouwhuis
Met een lijstje woonwensen in de ene hand en financiële check in de andere, pak je vol goede moed je laptop. Maar waar ga je eigenlijk beginnen? Er zijn best wel veel opties waar jij een nieuwbouwwoning/kavel kan vinden.
www.funda.nl
De grootste en meest bekeken woningsite van ons land. Best logisch dus als je hier je zoektocht start. Toch is deze manier niet altijd succesvol voor nieuwbouwprojecten. Wanneer de toewijzing van een woning is op basis van hoelang je staat ingeschreven vis je via Funda vaak achter het net.
De lokale makelaar
Als je weet in welke regio/stad je wil wonen is het verstandig om eens bij een makelaar te informeren en je wensen door te spreken. Wanneer er geen project/kavel beschikbaar is, kan je je gegevens achter laten zodat de makelaar jou kan contacten zodra er weer een project beschikbaar is.
Gemeente/projectteam
Wanneer er een grootschalig nieuwbouwplan is wat bestaat uit meerdere wijken, dan zal er vaak een overkoepelend projectteam vanuit de gemeente hierbij betrokken zijn. Zij richten dan een projectbureau op. Hier kun je informatie over de wijk ontvangen en op deze manier hoef jij niet contact te zoeken met alle verschillende betrokken projectontwikkelaars.
Projectontwikkelaar
Ken jij een aantal (regionale) projectontwikkelaars? Zodra zij een concreet bouwplan hebben zullen ze dit zo snel mogelijk naar buiten brengen. Het kan vervolgens nog wel een jaar duren voordat de daadwerkelijke verkoop start, maar op deze manier ben je er wel vroeg bij.
Lekker toeren met de auto
Weet je welke regio/stad jij wil wonen? Stap dan eens in de auto en ga gewoon rijden. Wanneer een nieuw project/wijk in de planning staat komt er vaak een heel groot bord op locatie te staan. Je ziet op deze manier direct of de locatie voor jou werkt.
Toewijzing en optie
De zoektocht naar jouw nieuwbouwhuis wil je natuurlijk afsluiten met een HUIS! Dus zodra jij dat ene huis hebt gevonden die aan je wensen en dromen voldoet schrijf jij je in voor het project. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk? Er zijn verschillende manieren waarop een projectontwikkelaar/makelaar woningen toewijst.
Loting
De meest voorkomende manier van toewijzing is loting. Iedereen mag belangstelling voor één of meerdere woningen uitspreken. Vervolgens wordt er per kavel-/bouwnummer één belangstellende uit “de ton” getrokken. Deze persoon mag als eerste een optie uitspreken op de woning/het kavel.
Toewijzing op belangstelling
Niet veel voorkomend, maar wel zoals het bij onze woning ging, is een toewijzing gebaseerd op hoelang je als belangstellende stond ingeschreven. Je schrijft je in voor de online omgeving en vanaf dat moment ben je belangstellend. Wanneer de woningen te koop komen, geef je je bouwnummer voorkeuren door. De gene die het langst als belangstellend in het systeem staat krijgt de eerste keuze toegewezen.
De meest geschikte koper
Ook is de mogelijkheid dat de projectontwikkelaar de meest geschikte koper kiest. Je kan vooraf vragen op welke onderdelen je beoordeeld gaat worden.
Wat belangrijk is om te weten is dat de meeste projectontwikkelaars graag vooraf willen weten of jij de woning wel kan betalen. Als dat zo is vragen ze van jou een financieringscheck, deze kan je van de hypotheekadviseur of bank krijgen. Mensen die deze check niet aanleveren kunnen buiten de eerste ronde van de loting worden gehouden. Zij maken dan pas kans als er geen geschikte kopers met financieringscheck meer beschikbaar zijn.
Je krijgt positief nieuws, jij hebt een woning toegewezen gekregen! Bang dat je er nu aan vast zit? Don’t worry, je krijgt een optie op de woning. Dit is een periode van bijvoorbeeld 14 dagen, binnen deze tijd kan je zonder reden afstand doen van de woning. Heb je langer tijd nodig? Dan kun je vaak tegen betaling de optie verlengen. Wanneer je de woning vervolgens accepteert zul je jouw hypotheek moeten gaan regelen. Dus, op naar de hypotheekadviseur!
Betalen voor jouw huis
Waar jij je een paar maanden geleden nog afvroeg hoe jij je nieuwbouwwoning zou vinden, zit je nu bij de makelaar om de koop- aannemingsovereenkomst te tekenen. Door deze te tekenen koop je de grond en ga je akkoord met de aannemingsovereenkomst. Wanneer (vaak) 75% van de bouwnummers verkocht is, krijgen de kopers bericht dat ze mogen tekenen bij de notaris. Bij de notaris teken je de leveringsakte en de hypotheekakte, vanaf dit moment ben jij eigenaar van de grond!
Als gloednieuwe eigenaar ontvang je ook al snel bericht van de hypotheekverstrekker dat je de eerste keer de maandlast moet betalen. Dit bedrag wordt steeds hoger naar mate je meer facturen uit je bouwdepot declareert. Wanneer je bouwdepot leeg is betaal je de volledige hypotheeklast.
Maar voor het zover is, moet jij nog heel veel keuzes maken. Nu is het jouw kans om je nieuwbouwwoning aan te passen naar jouw wensen. Lees hier welke meerwerk opties er zijn en welke verstandig zijn om te kiezen en waar je op moet letten.
1 reactie