Loading...

Waarom een nieuwbouwhuis kopen?

Of je nu een bestaande woning koopt of een nieuwbouwhuis, in beide gevallen moet je heel veel keuzes maken. En dat begint eigenlijk al voordat je je zoektocht naar jouw droomhuis start, want koop je liever een bestaande woning of ga je toch voor een nieuwbouwhuis?

Laat ik voor op stellen dat beide soorten woningen een goede keuze kan zijn. Wij hebben in het begin alleen maar naar bestaande bouw gekeken. Helaas konden we voor ons budget niet een woning vinden die aan al onze wensen voldeed. Of hadden we niet voldoende geld voor een nieuwe keuken, badkamer of andere verbouwing. Voor ons maakte het dus niet uit wat voor soort woning we zouden kopen, maar financieel was nieuwbouw voor ons voordeliger. Dit geldt overigens niet voor iedereen. Kan jij een instapklare woning kopen en hoef je dus niks te verbouwen of te vervangen? Dan kan dit nog wel eens voordeliger zijn dan nieuwbouw.

Weet jij al wat je wil? Ik heb de belangrijkste feiten op een rijtje gezet en op deze manier kan jij je eigen mening vormen maar vergeet je niks!

Kies jij er voor om een nieuwbouwhuis te kopen?

Hieronder lees je de voordelen van nieuwbouw en niet te vergeten ook de nadelen.

Voordelen:

Je kan in de meeste gevallen zelf jouw keuken en badkamer uitzoeken

Wil je jouw woning helemaal je eigen maken? En vind je keukens en badkamers in bestaande woningen niet mooi genoeg, niet functioneel of gedateerd? Dat probleem heb je niet met een nieuwbouwwoning. En je kan het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil.

Weinig aankoopkosten

Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam (v.o.n.), dit betekend dat je de eerste eigenaar bent en dus geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Ook heb je niet te maken met taxatie en makelaarskosten. Een gedeelte van de aankoopkosten kun je terugvragen bij aangifte inkomstenbelasting. Maar als je net zoals ons starter bent en/of niet zo veel eigen spaargeld hebt is het fijn dat je deze kosten niet hebt.

Geen tot weinig onderhoud

Een nieuwe woning betekent dat nieuwe materialen zijn gebruikt. Dit voldoet aan de laatste bouwstandaarden en daarmee ben jij verzekerd van een degelijke woning. Maar ook van weinig onderhoud; gemiddeld de eerste 10 jaar hoef je alleen “normaal” onderhoud uit te voeren. Jij hoeft in ieder geval geen vloeren, isolatie, kozijnen, ramen en veel meer te vervangen. Heerlijk zorgeloos toch?!

Duurzaam

Niet alleen isolatie waar je geen omkijken naar hebt, maar ook geen ketel. De meeste nieuwbouwwoningen hebben namelijk een andere warmtebron. Dat zorgt voor een aangename constante temperatuur in huis en voor lagere maandlasten voor energie.

Oja, en met de huidige regels heb jij een woning die gas loos is. Je hoeft er dus niks voor te doen, maar toch draag jij een steentje bij aan het milieu.

Financiering meerwerk

Waar je bij bestaande bouw alleen “waarde vermeerderende” aanpassingen (gedeeltelijk) kan financieren, krijg je juist bij nieuwbouw de mogelijkheid om alle kosten van meerwerk mee te financieren. Je mag op dit moment (2020) 100% van de woningwaarde lenen en die is bij een nieuwbouwwoning gebaseerd op v.o.n. prijs, meerwerk en alles wat je vast zit aan je woning. Je mag dus ook je tuin en vloeren meefinancieren, maar niet die nieuwe tv en gordijnen. Deze moet je van je spaargeld betalen.

Nadelen:

Kopen op basis van een bouwtekening

Tja waar teken je eigenlijk voor? Kun jij je iets voorstellen van de grootte van de woonkamer van je toekomstige woning? En past die ene bank die je zo leuk vindt wel in de ruimte? Keuzes maken op basis van een bouwtekening wordt door veel mensen als moeilijk ervaren. Vraag aan de aannemer of er ook een modelwoning is die je mag bekijken. Neem een ontwerper in de arm en laat een 3D tekening maken of ga zelf aan de slag met SketchUp of Floorplanner.

Bouwen duurt vaak lang

Gemiddeld duurt de bouw van een nieuwbouwwoning (projectbouw) een jaar. En de bouw start vaak pas wanneer er voldoende woningen verkocht zijn, dit kan soms wel een half jaar duren. Nog een nadeel is dat vanaf het moment dat jij hebt getekend bij de notaris je begint met betalen van jouw hypotheek, terwijl je misschien ook nog kosten hebt van je huidige woning.

Een kale omgeving

Wanneer je door nieuwbouwwijk rijdt merk je dat de straat er los in ligt, er staan nog geen bomen, onkruid groeit op een grasveld en het straalt nog niet de gezelligheid uit die je graag wil in een woonwijk. Het woonrijp (aanleggen groenvoorziening, nieuwe wegen en andere voorzieningen) maken van een wijk wordt pas gestart nadat de laatste woning gebouwd is. Tussen de eerste en de laatste gebouwde woning kan wel 3 tot 4 jaar zitten!

Behoorlijk veel om over na te denken dus en ik weet zeker dat je de juiste keuze maakt! En wat voor je woning ook koopt, zorg dat je je er goed bij voelt. Over het algemeen koop je een huis voor een langere periode, dus het is belangrijk dat het als jouw thuis voelt

Test past bestaande bouw of nieuwbouw beter bij mij?

Reacties (13)

Reageer hier