Loading...

Wat is de planning na de oplevering?

So exciting! Je krijgt binnenkort de sleutel. Maar heb je al nagedacht over alles wat nog gedaan moet worden? En ga je eerst de vloer (laten) leggen of eerst de keuken plaatsen? Ervaring leert dat er altijd wel iets anders gaat dan verwacht, dus houdt wat ruimte in je planning voor deze onverwachte situaties. In deze blog help ik jou met de planning na de oplevering.

De vooroplevering

Voordat jij de sleutel krijgt, ga je een paar weken voor de oplevering samen met de uitvoerder door de woning. Dit is de voorschouw of vooroplevering. Dit is jouw moment om eventuele gebreken direct aan te geven. Op deze manier heeft de aannemer de mogelijkheid dit te herstellen voordat jij de sleutel krijgt. Denk aan krassen op een raam, verkeerde badkamer tegels, stopcontact/lichtpunt ontbreekt of op verkeerde plek, beschadigde kozijnen etc etc. Wees hierin heel kritisch! En neem wanneer het mogelijk is en mag een bouwkundig expert mee. Belangrijk om tijdens dit moment foto’s te maken en neem een overzicht mee van je gekozen opties.

De oplevering

Yes, het is eindelijk zo ver! Je geduld is flink op de proef gesteld, maar vandaag krijg jij de sleutel in handen. Maar voordat jij in je kluskleding keihard aan de bak gaat, is eerst het officiële moment; de oplevering. Samen met de uitvoerder ga je nog één keer de woning door. Ik raad aan om hier een bouwdeskundige/opleveringsexpert mee te nemen. Zo kun je bij Vereniging Eigen Huis een onafhankelijk expert mee nemen naar de oplevering. Deze persoon voert een opleveringskeuring uit, maakt een opleveringsrapport en adviseert jou bij eventuele vervolg stappen.

Voordat jij de sleutel ontvangt moet je alle facturen betaald hebben. Vaak staat in de aannemingsovereenkomst dat je gebruik kan maken van het opschortingsrecht. Dit is een garantie waarbij je de laatste 5% van de aannemingsovereenkomst niet aan de aannemer betaald, maar overmaakt aan de notaris. Mochten er nog gebreken zijn, dan ben jij verzekerd dat de aannemer dit oplost voordat jij alles hebt betaald.

De planning na de oplevering

Na de oplevering starten de werkzaamheden om jouw huis klaar te maken zodat jij er kan wonen. Hieronder heb ik de werkzaamheden benoemd in de volgorde zoals wij het doen, maar kijk hier vooral naar jouw eigen situatie.

1. Opstook protocol

Luister heel goed naar de aannemer voor het opstook protocol. Veel van de werkzaamheden zijn namelijk afhankelijk van de vochtgraad in de woning, hierdoor ben je snel geneigd om de bouwdroger op volle toeren te laten draaien. Maar juist door te snelle opwarming kun je krimpscheuren krijgen en wanden, vloeren, deuren en kozijnen kunnen krom trekken. Heb dus vooral geduld! En volg het protocol om de (vloer)verwarming op te stoken en ventileer goed.

2. Voorbereiden

Zet op papier wat er allemaal moet gebeuren voordat je kunt verhuizen. Koop hiervoor de benodigde materialen en zorg dat je de juiste gereedschappen in huis hebt. Denk hierbij aan verf, schuurpapier, afplakband etc.
Tussen het klussen door is het fijn om af en toe een bakje koffie te kunnen doen of een glaasje fris te drinken. Dus een koelkastje, een koffiezetapparaat, wegwerpbekers, vuilniszakken en alles wat je nodig hebt voor even een goede pauze. Ook een campingtafeltje en stoeltjes zijn hierbij heel handig.
Kies je voor een waterontharder, laat deze zo snel mogelijk na de oplevering plaatsen. Op deze manier heb je er direct profijt van.

3. Veiligheid

Ondanks dat je nog niet in je nieuwe huis woont is het belangrijk dat je woning veilig is. Check de rookmelders en zorg dat alle sloten goed werken. Omdat in nieuwbouwwoningen net na oplevering vaak veel nieuw materiaal en veel gereedschap aanwezig is, wordt er relatief vaak ingebroken in nieuwbouwwoningen. Belangrijk om de waardevolle spullen ’s avonds uit het zicht te plaatsen, in de trapkast bijvoorbeeld. En natuurlijk de woning goed af te sluiten, let hierbij ook op de ramen. Laat deze niet op een kier staan, overdag terwijl je aan het werk bent natuurlijk wel i.v.m. het bouwvocht.
Monteer (tijdelijke) verlichting, zodat je voldoende zicht hebt bij het klussen.

4. Afplakken

Alles is nieuw in jouw huis. Tijdens het klussen wordt vaak heen en weer gelopen, met grote dingen gesjouwd, zware gereedschappen die worden neergelegd, zonde als er iets beschadigd in huis voordat je er überhaupt woont. Hieronder dus een aantal tips om jouw woning te beschermen tegen beschadigingen.

  • Plaats buisisolatie om de deurklinken en tape dit af met ducktape. Geen verf en beschadigingen aan jouw deurbeslag!
  • Dek de trapleuning af met buisisolatie of vershoudfolie
  • De vensterbanken en traptreden kun je afdekken met karton
  • Zet de deuren die gemakkelijk uit de scharnieren getild kunnen worden weg op een veilige plek en hang hier een kleed overheen
  • Ligt de definitieve vloer er al? Leg hier een stucloper over heen.

5. Leidingwerk

Je kan alle leidingen en elektra door de aannemer laten leggen, maar heb je hier op bespaard of wil je het toch nog anders? Dan is het verstandig om dit aan te leggen voordat je bezig gaat met vloeren en muren.

6. Badkamer en toilet

Laat je de volledige badkamer door de aannemer plaatsen en is deze dus klaar voor gebruik bij oplevering, dan kun je deze stap overslaan. Moet je net zoals wij nog de volledige badkamer laten plaatsen? Het slijpen van tegels levert heel veel stof op, een aanrader om dit te doen voordat je gaat behangen/verven en de vloeren leggen. Afhankelijk van jouw wensen en hoe compleet de badkamer is opgeleverd, duurt het plaatsen van de badkamer 1 à 2 weken.

7. Wandbekleding

Mocht je ook nog de plafonds willen laten stuken, dan zou ik dat doen voordat je behang/stuc gaat aanbrengen op de wanden. Wanneer de badkamer klaar is en de wanden stofvrij, dan kun je aan de slag gaan met de wanden. Laat je hier goed informeren door iemand die verstand heeft van het product dat je wil aanbrengen. Ondanks dat de aannemer de muren behang-klaar oplevert, betekend niet dat het ook echt klaar is voor behang. Vaak moeten de oneffenheden nog weggeschuurd worden en moeten de muren voorbewerkt worden met primer. Dus bedenk goed hoe je dit klusje gaat aanpakken, zonde als je later hobbels in je behang hebt of de verf los laat…

8. Vloeren

Als je muren klaar zijn, dan kun je starten met het leggen van je nieuwe vloer. Deze volgorde zorgt er voor dat er geen verf of stuc op je vloer komt. Een vaak besproken onderwerp is of je eerst de vloer legt of eerst de keuken plaatst. Dit is afhankelijk van het soort keuken, soort vloer en de voorkeur van de vloerenlegger. In ons geval krijgen we een visgraat zonder bies en een keuken met schiereiland en wangen (zijkanten aan het eiland die tot de vloer lopen). Omdat het mooier is dat de wangen op de vloer staan hebben we gekozen om eerst de vloer te leggen.

9. Keuken plaatsen

Zoals je bij punt 8 kan lezen zou je de volgorde van vloer leggen en keuken plaatsen kunnen omdraaien. Krijg je bijvoorbeeld een klassieke vloer met een bies, dan plaats je vaak eerst de keuken. Omdat de bies om de keuken heen wordt gelegd.
Wij laten onze keuken plaatsen door keukenzaak, zo zijn we verzekerd van garantie. Plaats je zelf de keuken? Zorg dat deze goed is afgesteld voordat je het aanrechtblad plaatst. De meeste schade en scheuren aan het blad komt doordat de druk verkeerd verdeeld is.

10. Afwerken

Zo! Bijna is je huis klaar. Je kunt nu de laatste dingen gaan afwerken, zoals het plaatsen van het schakelmateriaal. Eventuele afplaktape weg halen, laat nog wel de bescherming op het deurbeslag en de trap zitten. Dit kan met verhuizen anders beschadigd raken.

11. Verhuizen!

Ik hoef je vast niet uit te leggen hoe dat werkt 😉 Als je alle spullen hebt staan, gun je zelf even de tijd om te wennen. Het hoeft niet direct perfect te zijn. Vanzelf schiet op een avondje op de bank wel te binnen wat je op die ene lege muur wil ophangen. De meeste nieuwbouwers geven aan dat hun woning pas na 4 à 6 maanden echt begint te worden zoals ze het voor ogen hadden.

12. Klusjes en de tuin

De verhuisdozen zijn uitgepakt en je weet eindelijk hoe de nieuwe oven werkt, dan is het tijd om na te denken over kleine klusjes die nog gedaan moeten worden. Ook wordt in deze periode (mits het seizoen dat toelaat) vaak de tuin aangelegd. De voorbereiding van de tuin heb je natuurlijk wel al eerder gedaan. Voorbeelden van klusjes die nog moeten gebeuren:

  • Gordijnrails monteren en gordijnen ophangen (mocht je de oven weinig gebruiken, dan zou ik dit eerder doen 😉 )
  • Bevestigen van sanitair accessoires
  • Wandplanken bevestigen
  • De zolder aanpakken, mocht je dat niet meteen hebben gedaan
  • Trapkast voorzien van planken etc.

Sit back and relax!

Je bent de trotse eigenaar van een prachtige nieuwbouwwoning en wanneer je ’s avonds op de bank ploft kan je genieten van je eigen stulpje! Dit zorgt toch wel voor een voldaan gevoel en gelukkig vergeet je hierdoor hoelang je hebt moeten wachten en alle keuzes die je hebt moeten maken.

Geniet van je nieuwe woning! Ik hoop dat je heel lang hier kunt wonen en kunt genieten van wat jijzelf gecreëerd hebt!


Reacties (49)

Reageer hier