Loading...

Wat te doen tijdens de bouw?

Natuurlijk is projectbouw minder stressvol dan bouwen in eigen beheer bijvoorbeeld. Maar terwijl de aannemer jouw woning aan het bouwen is, moet jij van alles regelen. Denk aan een schilder, een stukadoor, misschien een nieuw interieur, de keuken, een nieuwe vloer en ga zo maar door. Een aardige to-do lijst, dus lees snel verder en kom er achter wat je moet doen tijdens de bouw.

De bouw fases

Het liefst had je gister de sleutel al ontvangen, right?! Maar helaas moet je nog even wachten. Als je regelmatig even bij de bouw gaat kijken zul je zien dat de bouw in fases wordt uitgevoerd. Is dat je nog niet opgevallen? Dan zal je nu vast wel punten van herkenning hebben.

Fase 1 – De ruwbouw fase

Het grote grove werk wordt nu gedaan. De grond wordt afgegraven, de heipalen geplaatst, de fundering gestort en de leidingen die naar buiten de woning lopen gelegd. Nu zie je de contouren van het huis. Het lijkt nu veel kleiner dan het straks is, maar don’t worry. In deze fase worden ook de binnenmuren geplaatst, de buitenmuren gemetseld, kozijnen en ramen ingezet en het dak geplaatst. Zó, dit begint al echt een op een woning te lijken! Aan het einde van deze fase is de woning wind- en waterdicht. De ruwbouwfase duurt het langst van alle fases, maar voor je gevoel zal dat niet zo zijn.

Fase 2 – De afbouw fase

De afbouw fase duurt voor je gevoel eeuwig.. Oké, een beetje overdreven. Maar terwijl er keihard in jouw woning gewerkt wordt, zie jij weinig verandering. Deze fase richt zich op de afwerking van de woning, grotendeels vinden deze werkzaamheden binnen in de woning plaats. De volgende werkzaamheden vinden onder andere plaats om jouw huis bewoonbaar te maken:

  • het plaatsen van vloerverwarming en een dekvloer: Lekkere warme voetjes!
  • eventueel stuken van plafonds en het afwerken van de muren
  • deuren en deurkozijnen plaatsen: Hello privacy
  • elektra en loodgieterswerk. Wel fijn als die prachtige lampen die je gekocht hebt ook werken in jouw nieuwe huis!
  • laat je ook de badkamer plaatsen door de aannemer? In deze fase wordt jouw badkamer en toilet helemaal betegeld en geïnstalleerd zodat jij straks een lekker warme douche kan nemen na de oplevering.

Wat moet je regelen tijdens de bouw?

Na deze twee fases komt de oplevering. Maar voordat het zover is, is het belangrijk dat jij nog een aantal dingen regelt. Eigenlijk best wel veel… Daarvoor heb ik een checklist gemaakt en ga je niks vergeten. Hoe de planning na de oplevering verloopt lees je in de volgende stap van het stappenplan.

Mogelijk zijn niet alle punten in de checklist voor jou van toepassing. Maar ik hoop dat je hieraan een guide hebt voor dingen die je wel moet regelen. En misschien schieten hierdoor jou nog meer dingen te binnen. Zelf noteer ik alles wat ik nog moet regelen in m’n telefoon, zodat ik iedere week even kan kijken wat ik nu al kan regelen of waarmee ik nog even kan wachten.

Wees altijd kritisch en voel je vooral niet bezwaard om veel vragen te stellen aan de aannemer, je bent ten slotte geen expert op dit vlak

Terwijl jij alles regelt en de bouw gestaag vordert, is het belangrijk dat je regelmatig op de bouw gaat kijken. Maak foto’s en kijk of jouw meerwerkopties goed worden uitgevoerd. Bij ons bleek dat het verlagen van onze ramen niet als optie door was gegeven aan de onderaannemer. Dus toen wij gingen kijken was er een muur gemetseld waar dat niet hoorde. Gelukkig kon het zo vroeg in de bouw nog makkelijk hersteld worden.

In de checklist noem ik ook een waterontharder, begin hier op tijd mee om je hier in te verdiepen. Op deze manier kun je direct bij oplevering de ontharder al (laten) installeren.

Succes met alles regelen! Wil je weten wat een goede planning is om alle werkzaamheden uit te voeren na de oplevering? Lees dan de volgende stap in het stappenplan. Heb je aanvullingen op de checklist of vragen? Laat hieronder een reactie achter.


Reacties (2)

Reageer hier