Loading...

Welke meerwerk opties moet je kiezen?

Meerwerk is de eerste stap om jouw woning je eigen te maken! De aannemer geeft vaak voor de bouw een meerwerk lijst af. Hierin staan alle mogelijkheden en prijzen van het meerwerk. Een pittig klusje om deze keuzes te maken, en dat terwijl je nog niet weet hoe alles er uit ziet. Ik ga je helpen met welke meerwerk opties jij moet kiezen, lees snel verder!

Vaak voordat de bouw start moet je al een aantal opties doorgeven. Dit zijn de “grote” meerwerkopties zoals een uitbouw, verlaagde ramen, andere keuken opstelling etc. Deze opties hebben namelijk invloed op het bestellen van ruw materiaal zoals stenen, vloer-/verdiepingsplaten, kozijnen en het dak. Koop je pas later in het project de woning, dan is er kans dat je deze opties niet meer kunt doorgeven.

Zet alvast de deadlines in je agenda, zodat je niet vergeet jouw keuzes op tijd door te geven.

Meerwerk tips

Meerwerk wordt vaak ingedeeld in een aantal categorieën, per categorie zijn er andere aandachtspunten. Maar voordat ik deze met jou ga delen, deel ik eerst een aantal algemene tips.


Wat kan je na de oplevering doen?

Wanneer je de meerwerklijst doorleest kan het best zijn dat je opties ziet waarvan je denkt dat je die zelf ook kan uitvoeren of dat het na de bouw goedkoper kan. Hierin moet je een afweging maken qua budget, maar ook heel belangrijk; deze aanpassingen worden pas uitgevoerd na de oplevering. Het kan dus zijn dat je hierdoor pas 2 maanden later of zelfs langer na oplevering in jouw huis kan wonen.

En natuurlijk is er ook een stukje gemak; super fijn natuurlijk als je direct na de oplevering een complete en werkende badkamer hebt. Maar als je wensen niet door de aannemer uitgevoerd kunnen worden, dan is het misschien verstandig de badkamer achteraf te laten plaatsen.
Naast grote aanpassingen kun je ook denken aan een kabel van de ene naar de andere kamer door de muur trekken of het vervangen van deurbeslag. Dit zijn relatief eenvoudige opties, die wanneer je goed zoekt goedkoper kunnen als je het zelf doet.


Sommige opties kun je niet na de bouw uitvoeren

Voordat je bij alle opties denkt; dat kan goedkoper/dat kan ik zelf wel! Wees je heel bewust van opties die bijna onmogelijk zijn of heel veel extra werk benodigd zijn als je ze niet door de aannemer laat uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een loze leiding vanuit de meterkast naar de zolder (voor een eventueel toekomstige slaapkamer). Zonde als je straks spijt hebt van opties die je niet hebt laten uitvoeren!


Controleer het meer- en minderwerk goed bij de oplevering

Als je voor meerwerk kiest, wijk je automatisch af van de standaard. Daarom moet je tussendoor en bij de oplevering goed checken of alles volgens afspraak is uitgevoerd en of ze niks zijn vergeten. Voor een klein bedrag kan je bij de oplevering een bouwkundig expert van Vereniging Eigen Huis meenemen. Deze persoon kijkt onafhankelijk naar alle punten en geeft jou advies en stelt hij/zij een rapport op van opleverpunten waarvan hij/zij vindt dat de aannemer dit moet aanpassen.


Minderwerk en garantie

Je besluit om de badkamer door een andere partij na oplevering te laten plaatsen, of je wil een muur laten vervallen zodat je een extra grote slaapkamer creëert. Het laten vervallen van deze punten heet minderwerk. Hiervoor krijg je in de meeste gevallen een x bedrag terug, verwacht geen vet pot. Je krijgt namelijk maximaal de inkoopprijs terug. Voor het vervallen van een badkamer zal dit bedrag liggen tussen de €1000,- en €2500,-. Waar je op moet letten bij minderwerk is het vervallen van de garantie. Bij het vervallen van de badkamer vervalt ook de warmte/temperatuur garantie bijvoorbeeld.


Meerwerk categorieën

Bij iedere aannemer zijn de meerwerk opties in andere categorieën opgedeeld. Vaak is het zo dat er per categorie een deadline is, zet deze in je agenda zodat het niet vergeet!

Uitvoering van de woning

Dit zijn de keuzes die je vaak voor de start van de bouw al moet maken, de “grote” keuzes. Een uitbouw, openslaande tuindeuren, draai-/kiepramen etc. Deze opties zijn vanaf de buitenkant zichtbaar en leveren jou veel meer licht en ruimte op in de woning. Bepaal de keuken opstelling en de indeling van de woon-/eetkamer. Op deze manier kun je zien of je een uitbouw nodig hebt en ook of openslaande tuindeuren praktisch zijn.
Deze opties zijn vaak heel duur of onhandig om pas na de oplevering te doen. Bij een uitbouw na oplevering moet je nog heien, de gevel moet worden verplaatst, een plat dak geïnstalleerd, de vloerverwarming loopt niet door en zo zijn er nog wat obstakels. Het is niet onmogelijk, maar praktisch is het niet.


Ruwbouw diversen

Een trap van ander materiaal, of dicht in plaats van open uitgevoerd. Wel of niet een trapkast. Wil je een dakraam? Zonnepanelen of alleen de aansluiting? Twee slaapkamers samenvoegen of de zolderruimte laten indelen? Ook bij deze keuzes is het belangrijk na te gaan hoe je je woning wil inrichten. En sta er bij stil of het misschien goedkoper is om later zelf te doen. Vooral zonnepanelen en dakramen worden vaak pas na de bouw door kopers gekocht en geïnstalleerd.


Loodgieter en sanitair

De loodgieter legt niet alleen leidingen aan voor de badkamer, maar ook voor keuken en de tuin. Al het leidingwerk is verstandig om door de aannemer te laten uitvoeren. Wil je het na de oplevering doen; dan moet je niet alleen door muren en vloeren vrezen maar moet ook de stukadoor nog langskomen om alles af te werken. Veel werk dus…
Vaak heeft de aannemer een aangesloten groothandel waar jij het sanitair en tegels kan uitzoeken. Er is heel veel keuze, maar mogelijk niet wat jij wil. De badkamer kan je ook casco laten opleveren. Bedenk je dan wel dat je pas later in je woning kan, sommige garanties vervallen en je kan duurder uit zijn doordat je met verschillende partijen werkt.


Keuken en elektra

Met keuken wordt hier de aansluiting voor elektra, extra groepen in de meterkast, en eventuele afvoer naar buiten voor de afzuigkap bedoeld. Vanaf dit moment kun je in principe de opstelling van de keuken niet meer wijzigen.
Voor het bepalen van lichtpunten en lichtschakelaars is het handig om je woning al ingedeeld te hebben op papier en een lichtplan te maken. Zo weet je per ruimte welke functie het heeft en kun je bepalen waar en hoeveel licht je daarvoor nodig hebt. Loop vervolgens eens denkbeeldig door je woning. Waar kom je binnen? Welk licht wil je vanaf daar aan kunnen doen en waar zoek je de lichtschakelaar met je hand? Doe dit bij iedere deur die je doorgaat. Daarnaast is het van belang om alvast te bepalen waar tv’s komen, maar ook waar bijvoorbeeld je werkplek is en of je elektra wil naast je bed.


Afbouw

Van deze opties zou ik goed na gaan of dit niet goedkoper kan na de oplevering. Opties die onder afbouw vallen zijn o.a.; andere deuren, ander deurbeslag, afwerking van de muren en wijzigen vensterbanken.
Mocht je ander deurbeslag willen uitzoeken na de oplevering, let dan wel op dat meestal het standaard deurbeslag met schild is. Dit betekend dat je ook nieuw beslag met schild moet uitzoeken i.v.m. de gaatjes door de schroeven. Wij hebben de goedkoopste upgrade gedaan, zodat we geen schild hebben en vrij zijn in keuze van deurbeslag.

Veel om over na te denken dus! Heb je vragen of wil je jouw ervaring delen? Laat hieronder even een reactie achter. En wil je weten welke meerwerk opties wij hebben gekozen? Dat kan je hier lezen.


Reacties (14)

Reageer hier