Loading...

Plattegrond en meerwerk

In onze zoektocht naar een woning hadden we een paar eisen. De keuken moest groot genoeg zijn zodat we een (schier)eiland konden plaatsen. We willen namelijk meer verbinding tussen de woonkamer en keuken. Beeld je etentjes met vrienden in waarbij je gezellig kunt kletsen tijdens het koken, met een wijntje natuurlijk. Deze keuken is onze ultieme woondroom.

Verder moest de woning voldoende woonoppervlak hebben, zodat we de mogelijkheid hebben om hier  lang te kunnen wonen. Dus toen we de zolder van onze woning in de brochure zagen staan, waren we om!

En last but not least, we houden van late avondjes in de tuin zitten. De tuin moet dus groot genoeg zijn voor een ruim terras, maar niet te groot omdat we niet te veel onderhoud willen. En de tuin moet gelegen zijn op het zuiden, westen of een combinatie hiervan.

Natuurlijk is het belangrijk dat je nieuwe huis aan je wensen voldoet, maar dat is niet alles. Wil je graag weten waar je nog meer op moet letten in je zoektocht naar een woning of tips hierover? Lees dan hier tips voor jouw zoektocht.

Plattegrond

Onze woning heeft een standaard afmeting van 9,20m lang en 5,10m breed. Dit zijn de afmetingen van de binnenmuren. Aan de voorzijde van de woning gaan wij de keuken plaatsen en vanaf de bank kunnen wij straks lekker de tuin in kijken. 

Ondanks dat we een hele mooie voordeur hebben, zullen we deze weinig gebruiken. We parkeren namelijk aan de achterkant van het huis, achter onze tuin. Aan de voorkant van het huis is water en kan je dus alleen lopend komen. Met de inrichting en de keuzes voor meerwerk zullen we dus rekening moeten houden met een dagelijkse looproute vanaf de achterdeur naar de hal.

Meerwerk

Bij meerwerk hebben we vaak de afweging gemaakt of het misschien goedkoper is om het na de oplevering door een ander bedrijf te laten uitvoeren. Tips hierover kun je hier lezen.

Onze woning is zoals je ziet best lang, maar door onze wens van een grote keuken wordt de woonkamer behoorlijk kleiner. Daarom hebben wij gekozen voor een uitbouw van 2 meter. En daarmee komt ook direct de volgende uitdaging. Hoe zorgen we voor voldoende licht in de woning? Omdat we een rijwoning hebben, is alleen aan de voor- en achterzijde daglicht. Om dit licht optimaal te kunnen benutten hebben we de ramen aan de voorzijde laten verlagen tot 50 cm boven de vloer. En de achterzijde worden de ramen verlaagd tot aan de vloer. 

Waarom we geen openslaande tuindeuren of schuifdeuren hebben gekozen? We willen onze hoekbank voor het raam langs zetten en buiten komt ons terras direct achter het huis. Op deze manier houden we binnen en buiten de meeste ruimte om meubels neer te zetten.

Een deel van de muur in de hal hebben we laten vervallen + de deur van de hal. Hier komt na oplevering een glazen taatsdeur met zijlicht, zodat we nog meer lichtinval hebben.

Natuurlijk hebben we ook kleine aanpassingen in het meerwerk gekozen, zoals het verlagen, veranderen van de stopcontacten en lichtpunten. Maar ook het alvast aanleggen van krachtstroom naar het schuurtje voor onze toekomstige elektrische auto.

Naast de uitbouw is de grootste meerwerk optie het vervallen van de badkamer. We hebben zulke specifieke wensen dat dit helaas niet mogelijk was via de aannemer. Gelukkig heeft Hans een oom met een bouwbedrijf, hij gaat onze badkamer plaatsen en ik kan zelf alles inkopen. 

Benieuwd naar onze keuken? Ik heb daar deze post over geschreven


Reacties (6)

Reageer hier