Loading...

Waterontharders vergelijken en kopen

waterontharders vergelijken

Steeds vaker hoor je dat mensen een waterontharder hebben gekocht. Maar wat is een waterontharder nou eigenlijk en waar moet je op letten als je een waterontharder wil kopen? Onlangs hebben wij een waterontharder gekocht voor ons nieuwe huis, alle informatie die ik gevonden heb in mijn zoektocht deel ik hieronder. Je leest dus de voor- en nadelen, maar ook hoe je de verschillende waterontharders vergelijken kunt. En waar wij uiteindelijk voor hebben gekozen.

Een waterontharder kopen

Als je “waterontharder” intypt in google kom je tientallen websites tegen die waterontharders verkopen of produceren. Op deze manier zag ik op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer, één voor één beweren ze de beste te zijn. Maar ik snapte er te weinig van om ze met elkaar te kunnen vergelijken. Dus ik ging op onderzoek uit en heb met verschillende bedrijven contact gehad.

In het begin van mijn zoektocht kwam ik er al snel achter dat er 2 soorten waterontharders zijn, namelijk de (variant waar deze blog over gaat) ontharder die het water zuivert doormiddel van hars en zout of de goedkopere magnetische waterontharder.

Waarom je geen magnetische waterontharder moet kopen

Het klinkt natuurlijk geweldig, je plaatst een magneet om de waterleiding en jouw huis is daarmee vrij van kalk. En ja dit is helaas te mooi om waar te zijn. Er is niet bewezen dat de magneet kalk uit het water verwijderd. Het idee achter de magneet is dat het kalk niet aan je leidingen blijft kleven, het kalk blijft dus in het water en komt terecht in jouw douchekop, de toilet en waterkoker etc. Ik snap dat het bedrag wel heel aantrekkelijk is, maar dan kun je beter het geld uitgeven aan iets anders leuks 🙂

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterontharder?

We hebben de magnetische waterontharder al afgestreept, dus we zijn weer een stapje dichterbij het kopen van een ontharder. Laten we eens kijken hoe een ontharder werkt zodat we dan de verschillen tussen de verschillende merken kunnen begrijpen.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder is een ionenwisselaar en haalt kalk en magnesium uit het harde water, zodat je zacht water over houdt. Deze hardheid wordt uitgedrukt in dh oftewel Duitse hardheid, hoe lager dit getal hoe minder kalk in het water. Binnen in de waterontharder bevindt zich een cilinder, dit is de ionenwisselaar. In deze cilinder bevinden zich kunsthars korrels. Het nog harde water stroomt langs deze korrels en het kalk kleeft zich vast aan de hars korrels. Het water verlaat de cilinder zonder kalk.

Na een korte periode van ontharder zijn de korrels verzadigd en kunnen deze geen kalk meer opnemen. Dan is het tijd om te regenereren, tijdens dit proces stroomt water met zout door het cilinder. De hars korrels laten door het zout het kalk los en het water met kalk wordt vervolgens afgevoerd naar het riool. Het cilinder is weer schoon en klaar voor gebruik.

Waterontharders vergelijken

Er zijn talloze aanbieders en merken van ontharders en alle ontharders zien er weer anders uit en kunnen ook anders werken. Waterontharders vergelijken is daarom erg moeilijk, maar de onderstaande punten moeten dit wat makkelijker maken.

Hars en zout

Het hars en het zout doen overal het zelfde werk. Het verschil zit hierin alleen de grote van de hars korrels en of het zout los is of in blokken. Hecht aan dit verschil niet te veel waarde, de werking blijft gelijk alleen het vervangen van het zout kan een andere frequentie hebben.



Harstank

De hoeveelheid hars in een tank wordt uitgedrukt in liters. Hoe meer liter in een tank, hoe langer het duurt voordat de tank hoeft te regenereren. Daarnaast kan een kleine tank resulteren in een lagere waterdruk, kijk hiervoor hoeveel bar (waterdruk) door de ontharder kan worden behaald.



Zouttank

Hoe groter de zouttank hoe minder vaak je het zout hoeft bij te vullen. Houdt hier vooral rekening mee als de de ontharder niet op een makkelijke plek in je huis staat. Daarnaast is een verschil tussen een droge en een natte zoutvoorraad. Bij een natte zoutvoorraad blijft er water in het zoutvat staan na regenereren, dit kan leiden tot bacterievorming. Maar het water stroomt om de zoveel dagen door, dus die kans is in Nederland niet heel groot. In een droge voorraad, zoals de naam al zegt, staat geen water. Daarom is deze ook ideaal om in de meterkast te plaatsen.

Het grootste verschil tussen waterontharders

Tot zover lijkt er weinig verschil tussen de ontharders en zou het dus niet zoveel uitmaken. Voor mij is het grootste verschil de aansturing van de waterontharder. Dus wanneer een ontharder regenereert. Je hebt hierbij 4 soorten, namelijk; volume gestuurd, tijd gestuurd, gecombineerde aansturing of proportioneel gecombineerde aansturing. Hieronder gaan we de waterontharders vergelijken.



Volume gestuurd betekend niks anders dan wanneer een x aantal liters water door het cilinder heen is gestroomd, het regeneratie proces zal starten. Dit is ongeacht het tijdstip of de waterafname. Hierdoor kan het zomaar voorkomen dat jij net een wasje draait of onder de douche staat tijdens het regenereren. En zal jij op dat moment hard water door de leidingen krijgen.



Tijd gestuurd werkt bijna het zelfde als volume gestuurd. Echter regenereert dit apparaat op een tijdstip dat is ingesteld, dus bijvoorbeeld iedere ochtend om 4 uur. Je voorkomt hiermee dat regenereren tijdens het gebruik van water. Maar ook als je niet veel water hebt gebruikt zal het apparaat gaan spoelen, zonde van het zout. Andersom kan het ook voorkomen dat de hars kolom vol zit, maar dat er nog niet gespoeld is. Hierdoor heb je hard water door je leidingen.

Kortom met deze methode gebruik je meer zout, dit is niet de grootste kostenpost maar duurzaam is het niet.

Gecombineerde aansturing is een combinatie van de bovenstaande methoden. Regenereren zal op tijd plaatsvinden tenzij de hars kolom eerder vol zit en visa versa.



Proportioneel gecombineerde aansturing ook wel microprocessor genoemd. Het systeem leert je waterafname kennen en bepaalt op basis hiervan wanneer het moet regenereren. Stel voor: het systeem moet dinsdag ochtend regenereren op basis van volume, maar jij draait iedere maandag nacht een lang wasprogramma. Dan rekent het systeem uit of het regenereren kan worden uitgesteld of dat het iets eerder voor het wassen kan worden gedaan. Ook merkt het systeem op wanneer je op vakantie bent en zal hiermee voorkomen dat het water te lang stilstaat in de tank. Dit is de meest duurzame techniek, maar ook wel iets duurder. Echter heb je bij deze methode jaarlijks de minste zout kosten.

Iedereen heeft zijn eigen reden om voor een bepaalde waterontharder te kiezen, maar nu kun je die keuze ook overwogen maken. Op basis van al deze informatie hebben wij zelf gekozen voor een waterontharder met microprocessor. Deze wordt in april direct bij oplevering van onze woning geïnstalleerd en in de meterkast geplaatst. Hierdoor hebben we direct profijt van de voordelen van zacht water.



Heb jij ook een waterontharder? En waarom heb je die keuze gemaakt?
Vond jij het ook zo moeilijk om al die verschillende waterontharders te vergelijken?


Waterontharders vergelijken